PARTNERI: Prihlásenie | Registrácia | Objednávka

Články

Tagy

Ako čistiť dlažbu na jeseň?

Letná sezóna je za nami! Užili sme si leto spojené s grilovaním a oslavami s priateľmi, ktoré vám vyčarili nejeden úsmev. S príjemne stráveným časom sú spojené veselé zážitky, ktoré ostanú nie len vo vašej pamäti, ale aj na vašej dlažbe. Fľaky od jedla, prachu a rôznych nečistôt potrápia mnohých majiteľov betónových dlažieb. Ako na nečistoty po náročnej sezóne? Poradíme vám ako udržiavať dlažbu v kondícii a pripraviť ju na ďalšiu sezónu.

 

Čistenie exteriérovej dlažby ihneď po znečistený hrá dôležitú úlohu. Najmä pri mastných fľakoch po grilovaní. Čo najrýchlejšie dlažbu očistite pomocou záhradnej hadice, prípadne vysokotlakovým čističom. Týmto spôsobom minimalizujete tekutine absorbovanie do pórov dlažby. Chémia, najmä na báze chlóru alebo kyselín, môže povrch dlažby poškodiť, radšej sa jej vyhnite. Ak olejová škvrna odoláva, je fajn mať poruke absorbovač oleja a mastných škvŕn. Nastriekate ho na nečistoty, necháte zaschnúť a potom opláchnete. Taktiež nápoje ako je víno, zanechajú na dlažbe farebné škvrny. V tomto prípade tekutinu okamžite odstráňte kuchynskou utierkou alebo handrou (nerozotierajte po povrchu). Zvyšky opláchnite vodou z hadice alebo vysokotlakovým čističom. Minimalizujte, tak farebné rozdiely na povrchu dlažby. Rozdiely vo farebnosti môžete vypozorovať hlavne na jeseň. Ak máte v okolí dlažby listnaté stromy určite ste sa stretli s tým, že vaša dlažba ožila farebnými rozdielmi, ktoré zapríčinili spadnuté listy. Tento jav vzniká prirodzene vždy na jeseň. Pod vplyvom vlhka listy vypustia farbu, ktorá ostane na dlažbe. To však nie je žiaden problém. Farebné rozdiely zmiznú po čase samé, nie je potrebné používať chémiu alebo dlažbu akokoľvek čistiť.

Pred nečistotami a mastnou terasovou dlažbu ochráni impregnácia. Takto ošetrenú ju potom stačí v lete udržiavať s čistou vodou. Občasné opláchnutie prúdom vody.

Tmavé fľaky na dlažbe

Ak chcete aby vaša dlažba vydržala čo najdlhšie je potrebné sa o ňu starať. Nemajte žiadne obavy, náročnosť údržby je minimálna. V základe je potrebné už na začiatku zvoliť kvalitne zhotovenú pokladu, ktorá bude postupne odvádzať vodu. Taktiež je dôležitý správny výber dlažby podľa hrúbky a rozmeru plochy. Ak premýšľate o umiestnení nábytku na vašu dlažbu, ktorá nie je prestrašená počítajte s tmavými škvrnami. Tie spôsobujú nečistoty ako napr. prach, ktoré sa postupne usádzajú na nábytku alebo doplnkoch. Vplyvom dažďa sa tieto nečistoty prenášajú na dlažbu, kde vzniká tmavý povlak. Je dobre dlažbu a nábytok raz za čas opláchnuť vodou a nečistoty odstrániť. Taktiež závlaha zanechá na povrchu dlažby farebné rozdiely. Časté zalievanie spôsoby vápenné výkvety alebo tmavé škvrny. Je to prirodzený jav, ktorý je spôsobený nadmernou vlhkosťou. Všetky tieto farebné rozdiely sú pre betónovú dlažbu prirodzené. Údržbou a čistením viete tieto rozdiely eliminovať, aby vaša dlažba vydržala čo najdlhšie.

Na čo slúžia ochranné prostriedky na betónovú dlažbu?

Mnohým problémom s údržbou betónovej alebo zámkovej dlažby na terase sa dá predísť, ak ju hneď po položení ešte pred škárovaním ošetríte vhodným ochranným prostriedkom. Ten ochráni vašu novú peknú terasu nielen pred vplyvmi počasia, ale zabráni aj rastu nežiaducich rastlín a usádzaniu špín.

Praktickým aj efektným riešením je aj vibrozalievaná betónová dlažba, ktorá má menšie póry, preto sa nečistoty na nej usádzajú oveľa ťažšie. Náš tip je použiť betónovú dlažbu TRAVERTINO, ktorá dobre znáša horúce aj chladné počasie a nečistoty na nej takmer nevidno.

Vápenatý výkvet

Čo sú konkrétne tieto biele fľaky zač? Jedná sa o vápenatý výkvet, ktorý je na povrchu dlažby celkom prirodzeným prírodným javom a je ťažké mu nejako predísť. Možno ho len eliminovať, aby ho v čase zvýšenej vlhkosti bolo čo najmenej. Tieto biele výkvety vznikajú reakciou oxidu vápenatého, nachádzajúceho sa v betóne. Ten v kombinácii s vodou vytvorí hydroxid vápenatý, ktorý si dokáže nájsť cestu až k samotnému povrchu, kde sa zmiešaním so vzdušným oxidom uhličitým usadí na dlažbe v podobe uhličitanu vápenatého - zmieňovaných bielych fľakov. Tento jav teda celkom nezastavíme a skôr či neskôr si nájde každú dlažbu, ale vieme ho regulovať práve kvalitou pokladacieho materiálu s čo najväčšou hutnosťou betónu.

Dajte bielym fľakom čas, prirodzene zmiznú.

Dobrou správou je, že tento vápenatý výkvet postupne slabne a z dlažby časom prirodzene zmizne. Len je potrebné vydržať a podľa možnosti radšej nesiahať po agresívnych prípravkoch pre ich okamžité zničenie, s ktorými si môžete dlažbu nenávratne zničiť. Ak by ste sa predsa len rozhodli siahnuť po chemickom ošetrení, určite sa poraďte s predajcom podobných produktov, ktorý vám poskytne všetky potrebné informácie spojené s aplikovaním látok na dlažbu.  

V našej vzorkovni v Kráľovej pri Senci vystavujeme produkty v prirodzenom prostredí.  Nájdete tam dlažby, ktoré odolávajú času a poveternostným vplyvom. Všetky tieto faktory ovplyvňujú finálny vzhľad dlažby, preto neváhajte a navštívte náš ABWland a objavte krásu betónu.

Ako čistiť dlažbu na jeseň?
Predchádzajúci článok
Workshop ABW 2024
Workshop ABW 2024

Plánujete kúpu exteriérovej dlažby (ktorá je často zákazníkmi nazývaná aj zámková dlažba) a nemáte predstavu ako sa aktuálne pohybujú ceny? V tomto článku sa dozviete, v akých cenových reláciách môžete získať svoju vysnívanú dlažbu.

V Austria Beton Werk si zakladáme na prvotriednej kvalite produktov a pravidelných inováciách. Preto v našej ponuke nájdete každý rok viaceré novinky, ktoré odrážajú aktuálne trendy a reflektujú požiadavky zákazníkov a trhu. V ponuke nájdete prémiové dlažby pre najnáročnejších zákazníkov, ale aj dlažby za priaznivú cenu, ktoré si zachovávajú naše prísne štandardy kvality.   

Aký je trend tejto sezóny?

Aktuálna vlna inflácie dáva do popredia cenovo dostupné dlažby. Trendom sú najmä ekonomické produkty, ktoré prinášajú spotrebiteľom kvalitu za prijateľnú cenu. Aj preto sme zaradili do ponuky novú EKO RADU, ktorá sa okamžite stala hitom sezóny.

V čom je EKO RADA od ABW výnimočná?

Ako prvým na trhu sa nám podarilo spojiť ekologický a ekonomický aspekt do jedného radu produktov. Dlažby EKO 6 combi, EKOLINE 5 multiformát, EKOLINE multiformát, TOPLINE VEKO 6EKO 7 sú charakteristické prírodnými sivými farebnými odtieňmi. Výroba takýchto dlažieb je energeticky menej náročná, vytvára menšiu uhlíkovú stopu a šetrí tak našu planétu. Zároveň sa použitie menšieho množstva farebného pigmentu priaznivo odráža na cene dlažieb. Dlažba je tak odpoveďou na požiadavky zákazníkov na dlažbu prvotriednej kvality za priaznivú cenu.

Horúca novinka v stredomorskom štýle

Srdcia zákazníkov si túto sezónu získala naša novinka dlažba EKO MEDITERAN multiformát. Teplé tóny evokujú prímorskú atmosféru. Multiformát zložený z viacerých rozmerov obohatí celkový dojem nielen na vašej záhrade. Hrúbka 6 cm zaručuje pohodlné parkovanie s prepojením až na terasu, kde môžete opäť zažiť pocit letnej prímorskej dovolenky aj doma na Slovensku. Keďže dlažba patrí do našej EKO rady, vyniká aj mimoriadne priaznivou cenou.

Ak ešte nie ste rozhodnutý pre konkrétnu dlažbu a robíte si len hrubý cenový odhad, postačia vám rámcové údaje z tohto článku:  

Aká je orientačná cena dlažby ABW?

Priemerná cena pri dlažbách z EKO RADY je 15 € za m². Pri ploche 200 m² (priemerná veľkosť plochy) predstavuje nová dlažba investíciu približne od 3000 €.

Priemerná cena pri štandardných dlažbách je 22 - 26 € za m².  Pri ploche 200 m² (priemerná veľkosť plochy) predstavuje nová dlažba investíciu približne od 4400 €. K najžiadanejším modelom patria dlažby VARIO XL, SMARTLINE a GRANDE.

Priemerná cena pri prémiových dlažbách z našej ponuky 30 - 50 € za m². Pri ploche 200 m² (priemerná veľkosť plochy) predstavuje nová dlažba investíciu približne od 6000 €. K najžiadanejším prémiovým modelom pre náročných zákazníkov patria dlažby TRAVERTINO, IMPERIAL, TERRA multiformát, PLAZA multiformát XL.

Konečnú cenu dlažby ovplyvňuje aktuálne platná akcia. Zákazníci sa môžu obrátiť aj na predajcov/stavebniny vo svojom okolí.

Pre získanie lepšej ceny je všeobecne odporúčané urobiť nákup materiálu naraz a všetko (teda dlažbu, plot, obrubníky), aby sa jednalo o väčšiu zákazku. Prípadne môže byť niekedy výhodnejšie riešiť cez realizačnú firmu aj samotný nákup materiálu. Týka sa to primárne väčších realizácií.  

Kde nájdete ceny jednotlivých dlažieb ABW?

Ceny dlažieb vrátane aktuálnej zľavy pre váš komfort uvádzame priamo na produktových stránkach jednotlivých dlažieb na našom webe. Ak máte už vybratú konkrétnu dlažbu a viete veľkosť plochy, viete si cenu dlažby vypočítať za pár sekúnd priamo z nášho webu. V prípade, že je platná akcia na vybranú dlažbu, na webe uvidíte cenu pred zľavou a po zľave.     

Pri výpočte ceny dlažby je potrebné si ako prvé všimnúť, či je dlažba predávaná na kusy alebo na m². Pri dlažbách predávaných na kusy je vždy uvedená aj spotreba dlažieb na m².

Koľko stojí položenie dlažby?

Náklady na položenie novej dlažby realizátorom, vrátane dokončenia všetkých detailov sa pri bežných dlažbách pohybujú v rozmedzí 12 do 25 eur za m². Pri priemernej ploche 200 m² je to v sume od 2400 eur až 5000 eur. Pri veľkoformátových dlažbách sa cena za položenie pohybuje v rozmedzí 30 do 50 eur za m². Pri priemernej ploche 200 m² je to v sume od 6000 eur až 10 000 eur.

Aby ste boli s výsledkom spokojný, pokládku svojej novej dlažby ABW odporúčame zveriť skúseným a overeným realizátorom. V prípade, že nemáte realizátora, zastavte sa na našej výstavnej ploche ABWland. K novej dlažbe ABW vám odporučíme jedného z našich overených realizátorov.  

Čo by ste mali vedieť o cene exteriérovej dlažby?

Len málo zákazníkov si uvedomuje, že cena samotnej dlažby tvorí približne „len“ 20 - 25% z celkovej ceny diela pri realizácií terénu a spevnených plôch. Cena samotnej dlažby teda nie je rozhodujúca v celkovom pohľade. Pri výbere preto odporúčame rozhodnúť sa pre kvalitnú dlažbu od overeného výrobcu. Novú dlažbu je potrebné vnímať ako investíciu, ktorá zvýši hodnotu vašej nehnuteľnosti.

 

Nasledujúci článok
Koľko stojí nová dlažba?
Workshop ABW 2024

Plánujete kúpu exteriérovej dlažby (ktorá je často zákazníkmi nazývaná aj zámková dlažba) a nemáte predstavu ako sa aktuálne pohybujú ceny? V tomto článku sa dozviete, v akých cenových reláciách môžete získať svoju vysnívanú dlažbu.

V Austria Beton Werk si zakladáme na prvotriednej kvalite produktov a pravidelných inováciách. Preto v našej ponuke nájdete každý rok viaceré novinky, ktoré odrážajú aktuálne trendy a reflektujú požiadavky zákazníkov a trhu. V ponuke nájdete prémiové dlažby pre najnáročnejších zákazníkov, ale aj dlažby za priaznivú cenu, ktoré si zachovávajú naše prísne štandardy kvality.   

Aký je trend tejto sezóny?

Aktuálna vlna inflácie dáva do popredia cenovo dostupné dlažby. Trendom sú najmä ekonomické produkty, ktoré prinášajú spotrebiteľom kvalitu za prijateľnú cenu. Aj preto sme zaradili do ponuky novú EKO RADU, ktorá sa okamžite stala hitom sezóny.

V čom je EKO RADA od ABW výnimočná?

Ako prvým na trhu sa nám podarilo spojiť ekologický a ekonomický aspekt do jedného radu produktov. Dlažby EKO 6 combi, EKOLINE 5 multiformát, EKOLINE multiformát, TOPLINE VEKO 6EKO 7 sú charakteristické prírodnými sivými farebnými odtieňmi. Výroba takýchto dlažieb je energeticky menej náročná, vytvára menšiu uhlíkovú stopu a šetrí tak našu planétu. Zároveň sa použitie menšieho množstva farebného pigmentu priaznivo odráža na cene dlažieb. Dlažba je tak odpoveďou na požiadavky zákazníkov na dlažbu prvotriednej kvality za priaznivú cenu.

Horúca novinka v stredomorskom štýle

Srdcia zákazníkov si túto sezónu získala naša novinka dlažba EKO MEDITERAN multiformát. Teplé tóny evokujú prímorskú atmosféru. Multiformát zložený z viacerých rozmerov obohatí celkový dojem nielen na vašej záhrade. Hrúbka 6 cm zaručuje pohodlné parkovanie s prepojením až na terasu, kde môžete opäť zažiť pocit letnej prímorskej dovolenky aj doma na Slovensku. Keďže dlažba patrí do našej EKO rady, vyniká aj mimoriadne priaznivou cenou.

Ak ešte nie ste rozhodnutý pre konkrétnu dlažbu a robíte si len hrubý cenový odhad, postačia vám rámcové údaje z tohto článku:  

Aká je orientačná cena dlažby ABW?

Priemerná cena pri dlažbách z EKO RADY je 15 € za m². Pri ploche 200 m² (priemerná veľkosť plochy) predstavuje nová dlažba investíciu približne od 3000 €.

Priemerná cena pri štandardných dlažbách je 22 - 26 € za m².  Pri ploche 200 m² (priemerná veľkosť plochy) predstavuje nová dlažba investíciu približne od 4400 €. K najžiadanejším modelom patria dlažby VARIO XL, SMARTLINE a GRANDE.

Priemerná cena pri prémiových dlažbách z našej ponuky 30 - 50 € za m². Pri ploche 200 m² (priemerná veľkosť plochy) predstavuje nová dlažba investíciu približne od 6000 €. K najžiadanejším prémiovým modelom pre náročných zákazníkov patria dlažby TRAVERTINO, IMPERIAL, TERRA multiformát, PLAZA multiformát XL.

Konečnú cenu dlažby ovplyvňuje aktuálne platná akcia. Zákazníci sa môžu obrátiť aj na predajcov/stavebniny vo svojom okolí.

Pre získanie lepšej ceny je všeobecne odporúčané urobiť nákup materiálu naraz a všetko (teda dlažbu, plot, obrubníky), aby sa jednalo o väčšiu zákazku. Prípadne môže byť niekedy výhodnejšie riešiť cez realizačnú firmu aj samotný nákup materiálu. Týka sa to primárne väčších realizácií.  

Kde nájdete ceny jednotlivých dlažieb ABW?

Ceny dlažieb vrátane aktuálnej zľavy pre váš komfort uvádzame priamo na produktových stránkach jednotlivých dlažieb na našom webe. Ak máte už vybratú konkrétnu dlažbu a viete veľkosť plochy, viete si cenu dlažby vypočítať za pár sekúnd priamo z nášho webu. V prípade, že je platná akcia na vybranú dlažbu, na webe uvidíte cenu pred zľavou a po zľave.     

Pri výpočte ceny dlažby je potrebné si ako prvé všimnúť, či je dlažba predávaná na kusy alebo na m². Pri dlažbách predávaných na kusy je vždy uvedená aj spotreba dlažieb na m².

Koľko stojí položenie dlažby?

Náklady na položenie novej dlažby realizátorom, vrátane dokončenia všetkých detailov sa pri bežných dlažbách pohybujú v rozmedzí 12 do 25 eur za m². Pri priemernej ploche 200 m² je to v sume od 2400 eur až 5000 eur. Pri veľkoformátových dlažbách sa cena za položenie pohybuje v rozmedzí 30 do 50 eur za m². Pri priemernej ploche 200 m² je to v sume od 6000 eur až 10 000 eur.

Aby ste boli s výsledkom spokojný, pokládku svojej novej dlažby ABW odporúčame zveriť skúseným a overeným realizátorom. V prípade, že nemáte realizátora, zastavte sa na našej výstavnej ploche ABWland. K novej dlažbe ABW vám odporučíme jedného z našich overených realizátorov.  

Čo by ste mali vedieť o cene exteriérovej dlažby?

Len málo zákazníkov si uvedomuje, že cena samotnej dlažby tvorí približne „len“ 20 - 25% z celkovej ceny diela pri realizácií terénu a spevnených plôch. Cena samotnej dlažby teda nie je rozhodujúca v celkovom pohľade. Pri výbere preto odporúčame rozhodnúť sa pre kvalitnú dlažbu od overeného výrobcu. Novú dlažbu je potrebné vnímať ako investíciu, ktorá zvýši hodnotu vašej nehnuteľnosti.

 

Tagy