PARTNERI: Prihlásenie | Registrácia | Objednávka

Články

Tagy

Ako vybrať plot?

Plánujete renováciu alebo kompletnú stavbu nového oplotenia rodinného domu, chaty alebo záhrady? Riešite otázku výberu vhodného materiálu a prevedenia tak, aby ste boli s konečnou realizáciou a výsledkom spokojní, či už po stránke funkčnosti, estetiky alebo budúcej údržby?

V dnešnej dobe si môžete vyberať zo skutočne širokej ponuky. Na trhu je v ponuke množstvo materiálov, štýlov a farebných prevedení plotov. 

Pri výbere plota treba brať do úvahy výslednú cenu za materiál, ale aj za kvalitné odborné zhotovenie. Na ňom by sme rozhodne šetriť nemali, pretože pár ušetrených eur pri zlej realizácii môže spôsobiť škodu pár tisíc eur navyše pri dodatočnej rekonštrukcii oplotenia.

Ideálne je, ak je návrh plotu súčasťou projektu stavby, kde je zohľadnené všetko, čo budúci obyvatelia požadujú. Pri starších stavbách závisí od majiteľa, či sa obráti na autorizovaného architekta alebo nie.

V takom prípade odporúčame zákazníkom využiť služby overených predajcov, ktorí ponúkajú bezplatné poradenstvo a tvorbu návrhu na konkrétny typ objektu.

Ďalšou vyhľadávanou možnosťou je nakúpiť plot priamo u výrobcu. Pre zákazníkov máme k dispozícii výstavnú plochu ABWland, kde na 2500 m² nájdete horúce novinky aj rokmi overené bestsellery. Jednou z výhod výberu plota u nás je získanie bezplatného dizajnového poradenstva a v prípade kúpy aj bezplatný plán realizácie. Ak nemáte na montáž svojho realizátora, odporučíme vám overených realizátorov.

Aký materiál na plot zvoliť?

Najviac používané materiály plotov sú drevo, kov a betón. Každý z nich má svoje prednosti, ale aj nevýhody, ktoré sme pre vás stručne zhrnuli.

Drevený plot

Často používaným materiálom, hlavne na vidieku je drevo. Používa v rôznych prevedeniach - či už ako guľatina, rezivo alebo v kombinácii s inými materiálmi. 

Hlavne v posledných rokoch sa teší obľube ako obnoviteľná surovina s minimálnym dopadom na životné prostredie. Treba ale mať na zreteli správne ošetrenie, ktoré zabezpečí dlhodobú ochranu proti hnilobe a hmyzu. Bežne používané nátery vám síce zabezpečia krátkodobú ochranu, ale treba ich pravidelne obnovovať, čo tiež predstavuje ďalšie náklady (čas/práca + cena za náter). Nutnosť častého ošetrenia a nižšia životnosť je hlavnou nevýhodou drevených plotov, ktorá odrádza od tejto voľby veľkú skupinu zákazníkov.

Pletivá

Výhodami tohto typu oplotenia sú dobrá schopnosť kopírovať terénne nerovnosti, široká ponuka pevností, antikorózna úprava, priaznivá cena, jednoduchá a rýchla montáž.

Výraznou nevýhodou, ktorá odrádza väčšinu majiteľov rodinných domov je nedostatok súkromia. Susedské vzťahy nemusia byť vždy ideálne. V týchto prípadoch sa chceme prirodzene vyhnúť kontrolným pohľadom okolia. Hlavne ak je súčasťou pozemku miesto na odpočinok a relax ako sedenie, ležadlo či  bazén.

Ďalšia nezanedbateľná nevýhoda je nedostatočná schopnosť izolácie od hluku a prachu z  frekventovaného okolia. V prípade blízkosti cesty alebo chodníka toto riešenie nepripadá do úvahy. Na pohode nám určite nepridá ani hlasné štekanie okolo prechádzajúcich venčiacich sa psov na nášho štvornohého člena rodiny.

Kovové ploty

Nevýhody nedostatočnej eliminácie hluku a nižšej miery súkromia majú i kovové ploty z rôznych profilov, sériovo vyrábané vzory aj originálne kúsky od  kováčskych majstrov. Niektoré sú hotové umelecké diela, na ktoré môžu byť majitelia právom hrdí. Ak sa k domu hodia, sú ako čerešnička na torte a vedia dotvoriť jeho jedinečný osobitý ráz a prezentovať vkus majiteľov. Treba sa však zmieriť s vyššie uvedenými nevýhodami.   

Betónové ploty

V posledných rokoch sa do popredia dostávajú vďaka jednoduchosti, vzhľadu a rýchlosti realizácie betónové ploty. Neustály vývoj a inovácie posunuli betón do popredia záujmu koncových zákazníkov aj architektov. Hlavne pre ich širokú ponuku vzorov, farebných prevedení, či možnosť komplexného riešenia všetkých plôch v okolí rodinných domov ako sú dlažby, palisády, obrubníky, schody sa stávajú často voľbou číslo jedna.  

Vďaka variabilnosti prvkov umožňujú neobmedzené členenie plochy plotu piliermi a prvkami z iných materiálov a ponúkajú možnosť vyskladať prakticky čokoľvek.

Široká ponuka povrchov vynikne ako súčasť minimalistickej, modernej, ale i klasickej architektúry.  

Štiepaný alebo otesaný povrch pripomína vzhľad prirodzeného kameňa a bohatá ponuka farebných odtieňov súčasne umožňuje dobrú kombinovateľnosť s rôznymi dlažbami a exteriérovými prvkami.  

Betón ako materiál spĺňa pre zákazníkov tie najvyššie kritéria ako ekologickosť, jednoduchá údržba, požiarna ochrana, vysoká pevnosť a mrazuvzdornosť.  

K najväčším výhodám betónových plotov patrí aj jeho jednoduchá a nenáročná výstavba. Aj preto sú veľmi efektívnym, rýchlym a často aj lacnejším riešením ako si zabezpečiť súkromie v porovnaní s inými typmi plotov.

Ladenie plotu s dlažbou

Ako správne kombinovať plot a dlažbu? Základné pravidlo ladenia je pravidlo 3 farieb. To platí pre ako pre interiér, tak aj exteriér. Častou chybou je príliš veľa farieb na jednom mieste, kedy vzniká vizuálny chaos, ktorý pôsobí rušivo. Ak si svoje domovy chcete ladiť začnite tým, že si zvolíte jednu dominantnú farbu a k nej zladíte ďalšie dve doplňujúce farby. Samozrejme v prostredí sa môže objavovať aj iné typy farieb. Ak sa bavíme o exteriérovej časti, kde sa nachádza zeleň, tak v tomto prípade bude skvelým spoločníkom pri dominantnej farbe, ktorú ste si zvolili.

Ďalším dôležitým pravidlom je ladenie studených a teplých tónov. Ak ste sa rozhodli pre sivý plot, je dobré ho ladiť do studených tónov ako je napr. sivá, sivý grafit, granit, strieborná, antracitová alebo neutrálna biela.

V našom portfóliu sa nachádzajú melírované ploty, ktoré majú svoju unikátnu štruktúru a odtiene, avšak tieto ploty neodporúčame ladiť s dlažbou, ktorá ma melírovaný vzor. Plot a dlažba by mohli pôsobiť rušivo spojením s prvkami fasády, ako je napríklad ozdobný obklad alebo kombinácia viacerým farieb na fasáde domu. Ladenie teplých tónov je dobré prispôsobiť fasáde domu. Obľúbené sú melírované dlažby s kombináciou jednofarebných plotov, či už hladkých alebo štepených.

V našom portfóliu sa nachádza novinka EKO RADA, na ktorej si popíšeme vhodné kombinácie.

EKOLINE multiformát  – sivo-antracitová  
                                         – okrovo sivá

EKO 6 – sivý grafit

EKO 7 – sivý grafit

V tejto sérii sme si vybrali dva ploty, a to plot KREATIV, ktorý má hladkú štruktúru a Alpský plot Max so štiepanou textúrou. Oba ploty vyrábame v sivých odtieňoch, ktoré sa perfektne hodia k sivému grafitu, sivo-antracitovej a sivo-okrovej. Všetky uvedené odtiene majú studený charakter, ktorý je možné ladiť s hladkými i prírodnými textúrami.

Vyberáte si nový plot a neviete sa stále finálne rozhodnúť? Zastavte sa u nás v ABWlande, kde vám poskytneme bezplatné profesionálne poradenstvo priamo od výrobcu. V prípade záujmu vám k vášmu novému plotu súčasne odporučíme overeného realizátora.  

 

Ako vybrať plot?
Predchádzajúci článok
Mediterán - farba tohto leta
Mediterán - farba tohto leta

Túžite po dlažbe, ktorá bude reflektovať všetky aktuálne trendy? V našom článku sme pre vás vytipovali 7 najtrendovejších dlažieb tejto sezóny.    

1. EKO RADA - ekonomická a ekologická dlažba

Dlažby z našej novej EKO RADY sa stali hitom tejto sezóny. Jej formátom a farebnosťou  Vzhľadom na aktuálnu infláciu a plošné zdražovanie cien stavebných materiálov k nám stále častejšie prichádzajú zákazníci s požiadavkou cenovo priaznivej dlažby, ktorá si zachová prvotriednu kvalitu. Odpoveďou na požiadavku trhu sa stali nové ekologické a ekonomické dlažby EKOLINE multiformát, EKO TOPLINE V, EKO 6, EKO 7. Všetky dlažby z EKO RADY sú charakteristické prírodnými sivými farebnými odtieňmi, ktorých výroba je energeticky menej náročná, čo sa môže pri nezmenenej kvalite odraziť na priaznivejšej cene. Sivá je zároveň univerzálnou farbou, ktorá je vyhľadávaná pre nadčasovosť.    

2. SMARTLINE vo farebnom prevedení onyx  

Dlažbu SMARTLINE v unikátnom farebnom prevedení onyx odporúčajú architekti pre zaujímavú „patchwork“ štruktúru. Odtieň onyx vyniká svojou farebnou škálou. V tejto farbe sú pridané pigmenty sivej a a pieskovej farby, takže ju hravo skombinujete s teplými a studenými farbami plotu a fasády. Nebojte sa kombinovať. Ak máte fasádu domu ladenú do studených tónov a chcete váš priestor vonku spestriť, k tomu vám dopomôžu pingmenty pieskovej. V týchto tónoch je vhodné vybrať plot ladený do sivých odtieňov. Ak však máte fasádu v teplých tónoch ako je žltá a béžová, dlažba v onyxovej farbe utlmí celkový dojem, ktorý môžete následne znásobiť pri plote v béžových tónoch. Takýmto tónom je možné kombinovať teplé a studené tóny, ktoré sa vzájomne prelínajú. Dlažba je vhodná aj pre malé plochy bez potreby členenia iným druhom dlažby. Dlažba vďaka unikátnym farebným odtieňom nikdy nebude pôsobiť fádne.

3. VARIO XL vo farebnom prevedení granit

Patríte k zákazníkom, pre ktorých je dôležitá kreativita a jedinečnosť? Voľbou číslo 1 bude pre vás dlažba VARIO XL. Vyniká možnosťou variabilných riešení pri kombinovaní vzoru a farieb. Pri realizácii si tak môžete vytvoriť kreatívne riešenie na mieru podľa vašej predstavy. Dlažba je pojazdná osobným autom, preto je vhodná na výstavbu parkovísk. Takýmto spôsobom viete prepojiť parkovisko s chodníkom a terasou. Ohraničenie alebo spestrenie zón okolo domu dosiahnete zmenou farebnosti alebo iným typom vkladaného vzoru. Vzhľadom na rozmanitú skladbu je dlažba optimálna na väčšie a členitejšie povrchy.

4. GRANDE vo farebnom prevedení granit

Dlažbu GRANDE zákazníci preferujú pre melírované farebné odtiene a možnosť vybrať si až z 8 neštandardných farebných prevedení, ktoré dodajú domovu nádych jedinečnosti. Nový rozmer 60 x 60 cm je aktuálne veľmi žiadaný kvôli vysokej variabilite. Dlažba sa radí z hľadiska formátu medzi veľké a zároveň pojazdné autom. Formát 30x30 a 60x30 v hrúbke 8cm je dokonca pojazdná autom nad 3,5 tony. Samozrejme je dôležité dbať na kvalitnú pokládku.  Ak máte v pláne zrealizovať parkovisko z väčších formátov je dlažba Grande skvelým riešením. V posledných rokoch je trendy využívať predovšetkým väčšie formáty, ktoré pôsobia jednotne a čisto. Hitom tejto sezóny je farebné prevedenie granit a jura. Dlažbu Grande je možné kombinovať v 3 rozmeroch, s ktorými si viete vytroviť vlastný jedinečný vzor. Ten je možné kombinovať s obrubníkmi a doplnkovou dlažbou s nášho portfólia. 

5. Plaza multiformát vo farebnom prevedení mušľová

Milovníkov romantického rustikálneho štýlu ohromí melírovaná dlažba PLAZA multiformát. Prináša škálu farebných odtieňov pálenej hliny, ktorá je charakteristická pre tradičnú toskánsku architektúru. Vyhľadávané je farebné prevedenie mušľová, ktoré vášmu domovu prinesie neopakovateľnú stredomorskú atmosféru. Táto dlažba sa skvele hodí k rodinným domov, ktoré sú ladené do teplých tónov. Najčastejšie využitie nájde pri tehlovej fasáde alebo plotu, ktorý je v tónoch hnedej a červenej. Táto dlažba má výrazný charakter, preto odporúčame k nej voliť jemnejšie tóny aby vynikla jej výnimočná štruktúra.

6. IMPERIAL vo farebnom prevedení strieborná

Požadujete od svojej dlažby protišmykové vlastnosti? Dlažba IMPERIAL zaujme jemne zdrsneným povrchom, ktorý jej dodáva mimoriadne vlastnosti. Impozantný formát až 80 x 80 cm predurčuje dlažbu na veľkolepé minimalistické riešenia. Dlažba IMPERIAL je architektmi často využívaná na prepojenie interiéru a exteriéru. Ušľachtilý povrch dlažby je dôstojným partnerom pre akúkoľvek nadväzujúcu podlahu v interiéri. Pre svoje jedinečné vlastnosti je dlažba často využívaná aj k bazénom.  

7. TRAVERTINO

Hľadáte vhodnú dlažbu na veľkú plochu, na terasu alebo k bazénu? Pre náročných zákazníkov odporúčame TRAVERTINO. Veľkoformátové platne do priestoru prinášajú kus prírody. K tejto dlažbe sme pre vás vytvorili systém TRAVERTINO, ktorý obsahuje dlažbu, schodiskový stupeň, obrubník, palisádu a bazénový lem. Spojením prvkov TRAVERTINO viete vyskladať celú exteriérovú časť našej záhrady. Vášmu domovu dodá dlažba nádych luxusu a pocit slnečného Stredomoria.     

Zaujala vás niektorá z našich trendových dlažieb? Príďte si pozrieť svojho favorita naživo na výstavnú plochu ABWland, kde vám s výberom pomôže náš dizajnér.

Nasledujúci článok
7 najtrendovejších dlažieb roku
Mediterán - farba tohto leta

Túžite po dlažbe, ktorá bude reflektovať všetky aktuálne trendy? V našom článku sme pre vás vytipovali 7 najtrendovejších dlažieb tejto sezóny.    

1. EKO RADA - ekonomická a ekologická dlažba

Dlažby z našej novej EKO RADY sa stali hitom tejto sezóny. Jej formátom a farebnosťou  Vzhľadom na aktuálnu infláciu a plošné zdražovanie cien stavebných materiálov k nám stále častejšie prichádzajú zákazníci s požiadavkou cenovo priaznivej dlažby, ktorá si zachová prvotriednu kvalitu. Odpoveďou na požiadavku trhu sa stali nové ekologické a ekonomické dlažby EKOLINE multiformát, EKO TOPLINE V, EKO 6, EKO 7. Všetky dlažby z EKO RADY sú charakteristické prírodnými sivými farebnými odtieňmi, ktorých výroba je energeticky menej náročná, čo sa môže pri nezmenenej kvalite odraziť na priaznivejšej cene. Sivá je zároveň univerzálnou farbou, ktorá je vyhľadávaná pre nadčasovosť.    

2. SMARTLINE vo farebnom prevedení onyx  

Dlažbu SMARTLINE v unikátnom farebnom prevedení onyx odporúčajú architekti pre zaujímavú „patchwork“ štruktúru. Odtieň onyx vyniká svojou farebnou škálou. V tejto farbe sú pridané pigmenty sivej a a pieskovej farby, takže ju hravo skombinujete s teplými a studenými farbami plotu a fasády. Nebojte sa kombinovať. Ak máte fasádu domu ladenú do studených tónov a chcete váš priestor vonku spestriť, k tomu vám dopomôžu pingmenty pieskovej. V týchto tónoch je vhodné vybrať plot ladený do sivých odtieňov. Ak však máte fasádu v teplých tónoch ako je žltá a béžová, dlažba v onyxovej farbe utlmí celkový dojem, ktorý môžete následne znásobiť pri plote v béžových tónoch. Takýmto tónom je možné kombinovať teplé a studené tóny, ktoré sa vzájomne prelínajú. Dlažba je vhodná aj pre malé plochy bez potreby členenia iným druhom dlažby. Dlažba vďaka unikátnym farebným odtieňom nikdy nebude pôsobiť fádne.

3. VARIO XL vo farebnom prevedení granit

Patríte k zákazníkom, pre ktorých je dôležitá kreativita a jedinečnosť? Voľbou číslo 1 bude pre vás dlažba VARIO XL. Vyniká možnosťou variabilných riešení pri kombinovaní vzoru a farieb. Pri realizácii si tak môžete vytvoriť kreatívne riešenie na mieru podľa vašej predstavy. Dlažba je pojazdná osobným autom, preto je vhodná na výstavbu parkovísk. Takýmto spôsobom viete prepojiť parkovisko s chodníkom a terasou. Ohraničenie alebo spestrenie zón okolo domu dosiahnete zmenou farebnosti alebo iným typom vkladaného vzoru. Vzhľadom na rozmanitú skladbu je dlažba optimálna na väčšie a členitejšie povrchy.

4. GRANDE vo farebnom prevedení granit

Dlažbu GRANDE zákazníci preferujú pre melírované farebné odtiene a možnosť vybrať si až z 8 neštandardných farebných prevedení, ktoré dodajú domovu nádych jedinečnosti. Nový rozmer 60 x 60 cm je aktuálne veľmi žiadaný kvôli vysokej variabilite. Dlažba sa radí z hľadiska formátu medzi veľké a zároveň pojazdné autom. Formát 30x30 a 60x30 v hrúbke 8cm je dokonca pojazdná autom nad 3,5 tony. Samozrejme je dôležité dbať na kvalitnú pokládku.  Ak máte v pláne zrealizovať parkovisko z väčších formátov je dlažba Grande skvelým riešením. V posledných rokoch je trendy využívať predovšetkým väčšie formáty, ktoré pôsobia jednotne a čisto. Hitom tejto sezóny je farebné prevedenie granit a jura. Dlažbu Grande je možné kombinovať v 3 rozmeroch, s ktorými si viete vytroviť vlastný jedinečný vzor. Ten je možné kombinovať s obrubníkmi a doplnkovou dlažbou s nášho portfólia. 

5. Plaza multiformát vo farebnom prevedení mušľová

Milovníkov romantického rustikálneho štýlu ohromí melírovaná dlažba PLAZA multiformát. Prináša škálu farebných odtieňov pálenej hliny, ktorá je charakteristická pre tradičnú toskánsku architektúru. Vyhľadávané je farebné prevedenie mušľová, ktoré vášmu domovu prinesie neopakovateľnú stredomorskú atmosféru. Táto dlažba sa skvele hodí k rodinným domov, ktoré sú ladené do teplých tónov. Najčastejšie využitie nájde pri tehlovej fasáde alebo plotu, ktorý je v tónoch hnedej a červenej. Táto dlažba má výrazný charakter, preto odporúčame k nej voliť jemnejšie tóny aby vynikla jej výnimočná štruktúra.

6. IMPERIAL vo farebnom prevedení strieborná

Požadujete od svojej dlažby protišmykové vlastnosti? Dlažba IMPERIAL zaujme jemne zdrsneným povrchom, ktorý jej dodáva mimoriadne vlastnosti. Impozantný formát až 80 x 80 cm predurčuje dlažbu na veľkolepé minimalistické riešenia. Dlažba IMPERIAL je architektmi často využívaná na prepojenie interiéru a exteriéru. Ušľachtilý povrch dlažby je dôstojným partnerom pre akúkoľvek nadväzujúcu podlahu v interiéri. Pre svoje jedinečné vlastnosti je dlažba často využívaná aj k bazénom.  

7. TRAVERTINO

Hľadáte vhodnú dlažbu na veľkú plochu, na terasu alebo k bazénu? Pre náročných zákazníkov odporúčame TRAVERTINO. Veľkoformátové platne do priestoru prinášajú kus prírody. K tejto dlažbe sme pre vás vytvorili systém TRAVERTINO, ktorý obsahuje dlažbu, schodiskový stupeň, obrubník, palisádu a bazénový lem. Spojením prvkov TRAVERTINO viete vyskladať celú exteriérovú časť našej záhrady. Vášmu domovu dodá dlažba nádych luxusu a pocit slnečného Stredomoria.     

Zaujala vás niektorá z našich trendových dlažieb? Príďte si pozrieť svojho favorita naživo na výstavnú plochu ABWland, kde vám s výberom pomôže náš dizajnér.

Tagy